Podiummiddag Kunstenaars die wandelen
Zondagmiddag 13 oktober - 14.00 tot 17.00 uur
Tijdens deze podiummiddag kun je op verschillende manieren meewandelen met de kunstenaars in deze expositie.
Ga in gesprek en ‘wandel’ het werk en de geest van de kunstenaar binnen. Leer hoe een wandeling verandert in een boek en dus een object wordt of ga werkelijk samen op pad en een fysieke wandeling maken.
De wandelingen en presentaties zijn qua tijd en duur op elkaar afgestemd. Je kunt aan verschillende activiteiten deelnemen.
Aanwezige kunstenaars:
Liesje van den Berk
ienke kastelein
Roelant Meijer
Uwe Poth
Tijdschema
De wandeling met Marleen Kappe komt te vervallen.
ienke kastelein - Walking with Chair
Programma
Voor tijdschema zie onderaan pagina
Liesje van den Berk - Drawalks
Een tekenwandeling georganiseerd door Liesje van den Berk Luister, zie, voel, ruik. Op pad met een potlood en een tekenblokje.
Maak kennis met Liesje’s tekenmethode “Drawalks" een combinatie van tekenen en wandelen tegelijkertijd. Door de omgeving te observeren en vast te leggen met potlood door middel van zintuiglijke ervaringen (denk ook aan geur, geluid en tastzin) ontstaat er een verbinding met de omgeving.
Na een korte uitleg en wat voorbeelden binnen, gaan de mensen buiten ervaren wat Drawalks is. Daarvoor gaan we wandelen en tekenen in het park langs het water, vlak bij Kunstliefde. Een wandelende performance workshop.
Duur ongeveer 1,5 uur
Roelant Meijer
Op inspirerende wijze neemt hij je mee in hoe zijn wandelingen in een boek veranderen.
Roelant Meijer maakt van wandelingen dichtbij en ver weg, bijzondere publicaties. Zijn boeken vertellen met fotografie, korte teksten en een bijzondere vorm, een eigen verhaal. Ze geven zijn wandelingen bovenal een diepere ervaring, die aanhaakt op universele menselijke dromen. Meijers zoektocht naar stilte en leegte, zijn fascinatie voor de horizon – en wat daarachter ligt – roepen herkenning op en kaarten trage vragen aan.
ienke kastelein
Twee performatieve wandelingen ontwikkeld door ienke kastelein.
Performatieve wandeling 1:
Start in de bovenruimte van Kunstliefde bij de “pilaar”. De bezoeker wordt uitgenodigd zich te concentreren op de ervaring van ruimte, te beginnen bij het eigen lichaam. Vervolgens gaat hij langzaam rondlopen in steeds ruimere cirkels tot de wanden van de fysieke ruimte hem verder leiden. Het is een contemplatieve verkenning van ruimte.
Het publiek kan dit de hele middag doen, een voor een beginnend met tussenpozen van 5 á 10 minuten.
Performatieve wandeling 2: Walking with Chair
Wandeling met een witte monobloc stoel
Een groep mensen loopt in stilte door de stad, ieder draagt om beurten een witte plastic stoel en kiest een plek om even te zitten.
Traditioneel is er in de kunst een scheiding tussen maker, kunstwerk en toeschouwer. Deze wandeling beweegt zich op de scheidslijn ertussen. Het werk komt tot stand door eraan mee te doen: een deelnemer is tegelijk toeschouwer en performer.
Na een korte introductie stellen de deelnemers zich aan elkaar voor. Degene die de stoel draagt kiest een plek waar hij/zij zou willen zitten. Als hij die gevonden heeft blijft hij een tijdje zitten. Iedereen observeert de plek, de ruimte, het uitzicht, elkaar, voorbijgangers en zichzelf. Daarna wordt de wandeling voortgezet.
Onder begeleiding van ineke kastelein start de wandeling met een korte introductie, gevolgd door een wandeling van een uur en sluit af met een reflectie. Totale duur ongeveer 1,5 uur.
Uwe Poth
Uwe is aanwezig om zelf zijn werk toe te lichten. Hij laat die middag ook zijn zelfgemaakte leporello’s zien.
Uwe Poth kijkt naar welk spoor men achterlaat en hij heeft tijdens het reizen altijd zijn boek bij zich. Hij is telkens dingen aan het noteren en laat hierbij een ‘scriptueel’ spoor achter. Via zijn handschrift kan men dan het fenomeen van het landschap of de stad ontdekken. Hij wil niet reproduceren maar produceren.
Daarnaast kijkt hij altijd naar de typische kleur van een land of gebied. In deze kleur maakt hij dan de One Minute Paintings, dit doet hij met acryl op papier waarna hij de tekening daarna weer uitwast. Wat overblijft is het anti-romantische verhaal. Zestig van deze schilderingen vormen samen de One Hour Paintings.